Tässä tiedotteessa tutustutaan lyhyesti ohjelmistoon nimeltään WeeChat ja sen tuomiin uusiin mahdollisuuksiin. Tiedotteen kirjoittaja näkemys on että ohjelmiston mahdollistama uudenlainen mobiilikäyttö tuo merkittäviä parannuksia sinällään vanhaan mutta suosittuun tekstipohjaiseen IRC-keskusteluympäristöön.

Perinteisesti IRCiä käytetään joko omalle tietokoneelle asennettavalla IRC-sovelluksella (esim. maksuton XChat) tai sitten shell-palvelimelta käsin.

Paikallisesti tietokoneella pyörivät IRC-sovellukset soveltuvat erityisesti hyvin satunnaiseen IRCin käyttöön tai IRC-maailmaan ensimmäisiä kertoja tutustumisen yhteydessä. Sovelluksien ongelmana on mm. että tietokone ja ohjelma suljettaessa poistuu käyttäjä samalla myös IRC-keskusteluista, eikä keskusteluhistoria tältä ajalta tallennu eikä henkilökohtaisia viestejä ole mahdollista vastaanottaa silloin kun käyttäjä ei ole kirjautuneena IRC-verkkoon. Käyttö rajoittuu myös fyysisesti yhteen samaan paikkaan (tietokone jolta IRCiin on kirjauduttu).

Irssi IRC-asiakasohjelmisto tmuxin sisällä.Ratkaisuna edellä mainittuihin rajoitteisiin IRCin käyttämistä varten hankitaan usein shell-tunnus, joka mahdollistaa IRC-ohjelmiston ajamisen pilvessä sijaitsevalta palvelimelta. Tällöin IRC-ohjelmisto pyörii palveluntarjoajan palvelinympäristössä ja on siten riippumaton käyttäjän tietokoneesta. Näin IRC-keskustelut ja henkilökohtaiset viestit tallentuvat myös silloin kun käyttäjän oma tietokone ei ole päällä ja omaan IRC-näkymään pääsee kirjautumaan miltä tahansa tietokoneelta.

Shell-palvelun käyttämiseksi omalle tietokoneelle tarvitsee perinteisesti asentaa ssh-protokollaa tukeva pääteohjelmisto, jolla on mahdollista ottaa pääteyhteys palveluntarjoajan shell-palveluun. Tällaisia maksuttomia pääteohjelmistoja ovat mm. PuTTY Windowsille, iTerm2 Macille ja Linuxille löytyykin lukematon määrä eri vaihtoehtoja. Myös mobiililaiteille (Android ja IOS) löytyy niin maksuttomia kuin maksullisia ssh- ja mosh-protokollaa tukevia pääteohjelmistoja. Mac ja Linux-ympäristöissä on mahdollista käyttää mosh-protokollaa, joka parantaa pääteyhteyden toimivuutta merkittävästi silloin kun asiakkaalla on käytössä läppäri ja ei-kiinteä nettiyhteys (esim. 3G tai 4G).
Kun pääteyhteys on muodostettu shell-palveluun, tulee shell-palvelussa ajaa päätekanavointiohjelmistoa ja tämän sisällä IRC-asiakasohjelmistoa. Päätekanavointiohjelmistosta perinteisesti screen on ollut suosituin, mutta nykyään tmux on uudempi ja monipuolisempi vaihtoehto screenille. IRC-asiakasohjelmistosta irssi on hyvin yleinen (kuvassa ylhäällä).

Screen Shot 2016-09-01 at 16.14.19Viime vuosina IRCin suosiota on syönyt mm. erilaisten mobiililaitteissa toimivien pikaviestinohjelmistojen kasvava määrä ja käytettävyyden parantuminen. Vastaavasti IRCin ja shell-palveluiden käyttäminen mobiililaitteissa on ollut hyvin kankeaa. Nyt IRCin käyttäjille on kuitenkin kerrottavissa hyviä uutisia.

WeeChat (viereisessa kuvassa vasemmalla) näyttää perusasetuksillaan pääteohjelmistossa käytettynä Irssin kanssa kanssa hyvin samanlaiselta. Ohjelmiston käyttäminen ja käyttöönotto ei eroakaan paljolti toinen toisistaan. Kuitenkin WeeChat tarjoaa uusia ominaisuuksia joista Irssin käyttäjänä on voinut haaveilla. Yksi merkittävä ominaisuus liittyy mobiilikäyttöön. WeeChatia on mahdollista käyttää erillisen paikallisesti pyörivän ohjelmiston kautta. Tällöin WeeChatiin otetaan yhteys paikallisesta sovelluksesta sisäänrakennetun välitysrajapinnan kautta ja paikallinen sovellus tarjoaa hyvin monipuolisen ja modernin käyttöliittymän IRCiin.

Photo-2016-09-01-15-58-54_5057Viereisessä kuvassa WeeChatiin on otettu yhteys Applen kännykällä maksuttomalla selaimen kautta asennettavalla Glowing Bear -sovelluksella. Kun aikaisemmin Irssin avaaminen kännykällä oli työn ja tuskan takana, nyt siihen ei tarvita kuin kännykän kotivalikossa yhden kuvakkeen napauttamista niin IRC on auki ja kaikki keskusteluhistoriat ovat tallella, samoin kaikki mahdolliset uudet ja vanhat yksityisviestit mitä käyttäjä on saanut. IRCin mobiilikäytön merkittävä käytettävyyden parantuminen yhdistettynä siihen että mm. Facebook-keskustelut on mahdollista liittää bitlbee-rajapinnan kautta suoraan IRC-ohjelmistoon, palauttavat IRCin moderniin aikakauteen tarjoten erittäin kiinnostavan ja varteenotettavan vaihtoehdon keskustelualustaksi, joka yhdistää eri keskustelukanavat, pikaviestinohjelmistot ja
päätelaitteet yhteen.

WeeChatin käyttöönottamiseksi on suunnitteilla oma ohje ja artikkeli piakkoin. Tällä hetkellä IT Ihmeen tarjoamat shell-palvelut tukevat täysin uusimpia teknologioita, kuten WeeChat, bitlbee, tmux ja mosh. Kannattaa tulla poikkeamaan myös meidän käyttäjistä koostuvaan yhteisöön IRCissä kanavalla #ihme palvelimella irc.ihme.org. IT Ihmeellä on kokemusta shell-palveluiden tuottamisesta jo yli 15v ajan.